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Contact information for person requesting the interpretation: 

Name:  John Van Boxtel 

Organization:  Western Electricity Coordinating Council 

Telephone:  360-713-9090 

E-mail: jvanboxtel@wecc.biz 

Identify the standard that needs clarification: 

Standard Number:  CIP-004-1 

Standard Title:  Cyber Security – Personnel and Training 

Identify specifically what requirement needs clarification:  

Requirement Number and Text of Requirement: R2, R3, and R4 
R2. Training — The Responsible Entity shall establish, maintain, and document an 

annual cyber security training program for personnel having authorized cyber or 
authorized unescorted physical access to Critical Cyber Assets, and review the 
program annually and update as necessary. 

 
R2.1. This program will ensure that all personnel having such access to Critical 

Cyber Assets, including contractors and service vendors, are trained prior to 
their being granted such access except in specified circumstances such as an 
emergency.  

 
R3. Personnel Risk Assessment —The Responsible Entity shall have a documented 

personnel risk assessment program, in accordance with federal, state, provincial, and 
local laws, and subject to existing collective bargaining unit agreements, for 
personnel having authorized cyber or authorized unescorted physical 
access. A personnel risk assessment shall be conducted pursuant to that program 
within thirty days of such personnel being granted such access. 

 
R4.  Access — The Responsible Entity shall maintain list(s) of personnel with 

authorized cyber or authorized unescorted physical access to Critical Cyber 
Assets, including their specific electronic and physical access rights to Critical Cyber 
Assets. 
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Clarification needed (emphasis added):  
Specifically, the WECC RC seeks clarification on the definition of “authorized access” as 
applied to temporary support from vendors. 
    
Do the training, risk assessment and access requirements specified in R2, R3, and R4 apply 
to vendors who are supervised?  Assuming that a “supervised” vendor is exempt from CIP-
004-1, Requirements R2, R3 and R4, would temporary, indirect and monitored access such 
as that provided through remote terminal sessions (WebEx, etc.) or escorted physical 
access be considered supervision? 
 
Background 
Through previously published documents, both NERC and FERC have indicated that the 
intent of the CIP-004 Standard was to document training, risk assessment, and access to 
Critical Cyber Assets in situations where personnel have direct and unmonitored access to 
critical cyber assets, as opposed to and distinguishable from supervised access.  
 
The question asked in Frequently Asked Questions CIP-004-1 Cyber Security – Personnel & 
Training is: “What is meant by ‘authorized cyber access?’” The answer provided is: 
 

The phrase “authorized cyber access” is similar in intent to “authorized unescorted 
physical access” (see Standard CIP-006, Requirement R1.6). In other words, the 
phrase refers to permitting (“authorizing”) someone to have “trusted,” unsupervised 
access in a cyber environment. Other than in emergency situations, some form of 
supervision is appropriate for anyone with cyber access who has not been subjected 
to a personnel risk assessment and appropriate training. Procedures covering cyber 
access under emergency circumstances must be covered in the Responsible Entity’s 
cyber security policy as required by Standard CIP-003. (emphasis added) 
 

This answer is also consistent with a similar description of escorted access provided in FERC 
Order 706, page 116, paragraph 432, in which the Commission stated: 
 

Entergy and SDG&E recommend that newly-hired employees be allowed access to 
critical cyber assets if they are accompanied by qualified escorts.  We note that a 
qualified escort would have to possess enough expertise regarding the critical cyber 
asset to ensure that the actions of the newly-hired employee or vendor did not harm 
the integrity of the critical cyber asset or the reliability of the Bulk-Power system.  
However, if the escort is sufficiently qualified, we believe such escorted access could 
be permitted before a newly-hired employee is trained.  (emphasis added) 

Identify the material impact associated with this interpretation: 

Identify the material impact to your organization or others caused by the lack of clarity or 
an incorrect interpretation of this standard.  

 
Material Impact 
If “Authorized Access” includes temporary support access provided in a supervised manner, 
then there is a potential for many Registered Entities to either be noncompliant while 
seeking support, or excessively burdened by limiting access to timely support. This situation 
is particularly likely from large non-utility vendors (such as Cisco Systems) that are either 
unable or unwilling to provide dedicated support personnel who have complied with each 
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individual Registered Entity’s specific cyber security training and risk assessment programs, 
as required by the standard. 
 
Specifically the following requirements would create operational and administrative issues 
not only for Registered Entities but also for vendors in typical supervised support situations: 

- Training covering the specific policies, access controls, and procedures as developed by 
each individual Registered Entity. 

- A personnel risk assessment for all support personnel provided by each individual 
vendor, based on the cyber security training program developed by each individual 
Registered Entity. 

- Timely updates to each Registered Entity’s access list of all support personnel provided 
by each individual vendor, including changes in personnel at the vendor within the 
timeframes prescribed by the standard. 

 


