
 

 
Project 2009-23: Interpretation of EOP-001-0 for the Regional Entity Compliance Managers 
Consideration of Comments for Initial Ballot of Revision 2 (November 5–16, 2009) 
 
Summary Consideration: A few balloters explained that the wording in the response to question 2 appeared to limit the Balancing Authority to 
agreements with Balancing Authorities within the same interconnection, which may be interpreted to nullify the use of existing agreements that 
cross interconnections as sufficient to meet this requirement.  In response to those comments, the Executive Committee of the Operating 
Reliability Subcommittee, which is serving as the drafting team for this interpretation, revised paragraph 2 to read, “The intent is that all Balancing 
Authorities, interconnected by AC ties or DC (asynchronous) ties within the same Interconnection, have emergency energy assistance agreements 
with at least one Adjacent Balancing Authority and have sufficient emergency energy assistance agreements to mitigate reasonably anticipated 
energy emergencies.  However, the standard does not require emergency energy assistance agreements with all Adjacent Balancing Authorities, 
nor does it preclude having an emergency assistance agreement across Interconnections.” 
 
If you feel that the drafting team overlooked your comments, please let us know immediately. Our goal is to give every comment serious 
consideration in this process. If you feel there has been an error or omission, you can contact the Vice President and Director of Standards, Gerry 
Adamski, at 609-452-8060 or at gerry.adamski@nerc.net. In addition, there is a NERC Reliability Standards Appeals Process.1   
 
 

Voter Entity Segment Vote Comment 
Paul B. Johnson American 

Electric 
Power 

1 Negative AEP appreciates the additional work of the SDT to improve the EOP-001-0 R1 
interpretation. In most cases, AEP agrees with the changes that have been made. 
However, AEP is concerned that the word choice in the response to question 2. The 
wording appears to limit the BA to agreements with BAs within the same interconnection. 
In doing so, the standard may be interpreted to nullify the use of existing agreements 
that cross interconnections as sufficient to meet this requirement. AEP suggests that the 
wording be rephrased to avoid this implication. AEP also disagrees with the need to add 
the phrase "that contains provisions for emergency assistance may be used to meet" 
since the intent of entities participating in Reserve Sharing Groups is to have Reserves 
(Emergency Energy) available to them in the event of such a contingency. Access to 
“emergency assistance” (Emergency Energy by this interpretation) is only one aspect of 
an emergency operations plan. There are other elements of the emergency operations 
plan that can be deployed in an emergency to alleviate the issue in more lengthy events. 
To imply in this standard that conditions exists, such as “emergency assistance may be 
needed for xduration,” is not accurate; to suggest otherwise expands the scope of the 
existing requirement. It is AEP’s belief that to expand the scope of this requirement to the 
extent IESO and NBSO suggests should require a full discussion of the industry in the 
next version of this standard. 

                                                 
1 The appeals process is in the Reliability Standards Development Procedure: http://www.nerc.com/files/RSDP_V6_1_12Mar07.pdf. 
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Voter Entity Segment Vote Comment 
Raj Rana American 

Electric 
Power 

3 Negative AEP appreciates the additional work of the SDT to improve the EOP-001-0 R1 
interpretation. In most cases, AEP agrees with the changes that have been made. 
However, AEP is concerned that the word choice in the response to question 2. The 
wording appears to limit the BA to agreements with BAs within the same interconnection. 
In doing so, the standard may be interpreted to nullify the use of existing agreements 
that cross interconnections as sufficient to meet this requirement. AEP suggests that the 
wording be rephrased to avoid this implication. AEP also disagrees with the need to add 
the phrase "that contains provisions for emergency assistance may be used to meet" 
since the intent of entities participating in Reserve Sharing Groups is to have Reserves 
(Emergency Energy) available to them in the event of such a contingency. Access to 
“emergency assistance” (Emergency Energy by this interpretation) is only one aspect of 
an emergency operations plan. There are other elements of the emergency operations 
plan that can be deployed in an emergency to alleviate the issue in more lengthy events. 
To imply in this standard that conditions exists, such as “emergency assistance may be 
needed for xduration,” is not accurate; to suggest otherwise expands the scope of the 
existing requirement. It is AEP’s belief that to expand the scope of this requirement to the 
extent IESO and NBSO suggests should require a full discussion of the industry in the 
next version of this standard. 

Edward P. Cox AEP 
Marketing 

6 Negative AEP appreciates the additional work of the SDT to improve the EOP-001-0 R1 
interpretation. In most cases, AEP agrees with the changes that have been made. 
However, AEP is concerned that the word choice in the response to question 2. The 
wording appears to limit the BA to agreements with BAs within the same interconnection. 
In doing so, the standard may be interpreted to nullify the use of existing agreements 
that cross interconnections as sufficient to meet this requirement. AEP suggests that the 
wording be rephrased to avoid this implication. AEP also disagrees with the need to add 
the phrase "that contains provisions for emergency assistance may be used to meet" 
since the intent of entities participating in Reserve Sharing Groups is to have Reserves 
(Emergency Energy) available to them in the event of such a contingency. Access to 
“emergency assistance” (Emergency Energy by this interpretation) is only one aspect of 
an emergency operations plan. There are other elements of the emergency operations 
plan that can be deployed in an emergency to alleviate the issue in more lengthy events. 
To imply in this standard that conditions exists, such as “emergency assistance may be 
needed for xduration,” is not accurate; to suggest otherwise expands the scope of the 
existing requirement. It is AEP’s belief that to expand the scope of this requirement to the 
extent IESO and NBSO suggests should require a full discussion of the industry in the 
next version of this standard. 
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Voter Entity Segment Vote Comment 
Response: The Operating Reliability Subcommittee (ORS) Executive Committee agrees with AEP’s comment and will add the phrase, “nor does it preclude 
having an emergency assistance agreement across Interconnections” at the end of paragraph 2. 
 
The ORS Executive Committee disagrees with the second part of AEP’s comment because some Reserve Sharing Groups limit access to emergency assistance.  

Robert Martinko FirstEnergy 
Energy 
Delivery 

1 Affirmative FirstEnergy Corp. supports the interpretation and has voted Affirmative. We offer the 
following comments: Since this interpretation is specific to Version "0" of EOP-001, it is 
not clear how NERC staff will integrate this interpretation into Board Approved (October 
2008) Version "1" of EOP-001. We suggest that NERC add this interpretation to the 
Version 1 standard which was revised per the NERC project "Operate Within 
Interconnection Reliability Operating Limits" which is currently pending filing with FERC. 

Joanne 
Kathleen Borrell 

FirstEnergy 
Solutions 

3 Affirmative FirstEnergy Corp. supports the interpretation and has voted Affirmative. We offer the 
following comments: Since this interpretation is specific to Version "0" of EOP-001, it is 
not clear how NERC staff will integrate this interpretation into Board Approved (October 
2008) Version "1" of EOP-001. We suggest that NERC add this interpretation to the 
Version 1 standard which was revised per the NERC project "Operate Within 
Interconnection Reliability Operating Limits" which is currently pending filing with FERC. 

Douglas 
Hohlbaugh 

Ohio Edison 
Company 

4 Affirmative FirstEnergy Corp. supports the interpretation and has voted Affirmative. We offer the 
following comments: Since this interpretation is specific to Version "0" of EOP-001, it is 
not clear how NERC staff will integrate this interpretation into Board Approved (October 
2008) Version "1" of EOP-001. We suggest that NERC add this interpretation to the 
Version 1 standard which was revised per the NERC project "Operate Within 
Interconnection Reliability Operating Limits" which is currently pending filing with FERC. 

Kenneth 
Dresner 

FirstEnergy 
Solutions 

5 Affirmative FirstEnergy Corp. supports the interpretation and has voted Affirmative. We offer the 
following comments: Since this interpretation is specific to Version "0" of EOP-001, it is 
not clear how NERC staff will integrate this interpretation into Board Approved (October 
2008) Version "1" of EOP-001. We suggest that NERC add this interpretation to the 
Version 1 standard which was revised per the NERC project "Operate Within 
Interconnection Reliability Operating Limits" which is currently pending filing with FERC. 

Mark S 
Travaglianti 

FirstEnergy 
Solutions 

6 Affirmative FirstEnergy Corp. supports the interpretation and has voted Affirmative. We offer the 
following comments: Since this interpretation is specific to Version "0" of EOP-001, it is 
not clear how NERC staff will integrate this interpretation into Board Approved (October 
2008) Version "1" of EOP-001. We suggest that NERC add this interpretation to the 
Version 1 standard which was revised per the NERC project "Operate Within 
Interconnection Reliability Operating Limits" which is currently pending filing with FERC. 
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Voter Entity Segment Vote Comment 
Response: The ORS Executive Committee concurs with the comments of FirstEnergy. 

Kim Warren Independent 
Electricity 
System 
Operator 

2 Affirmative The IESO thanks the Executive Committee of the NERC Operating Reliability 
Subcommittee for the effort that went into refining this interpretation. We also wish to 
highlight that inclusion of the phrase “within the same interconnection” in the revised 
response to Question 2, seems to preclude the possibility of adjacent Balancing 
Authorities that are not in the same interconnection, from entering into emergency 
energy assistance agreements. 

Response: The ORS Executive Committee agrees with IESO’s comment and will add the phrase, “nor does it preclude having an emergency assistance 
agreement across Interconnections” at the end of paragraph 2. 

Kirit S. Shah Ameren 
Services 

1 Affirmative While the interpretation in 3) seemingly added the opportunity to use remote BAs (“A 
Balancing Authority’s agreement(s) with Adjacent Balancing Authorities does (do) not 
preclude the Adjacent Balancing Authority from purchasing emergency energy from 
remote Balancing Authorities.”) it does not address the obligation currently included in 
the standard. To wit, if a BA intends to use a remote BA for emergency assistance (as all 
or part of the energy it has identified that it needs to meet reasonably anticipated 
emergencies), It MUST have an agreement(s) with adjacent BAs “in the path” to facilitate 
this emergency assistance in addition to the agreement it will have with the remote BA. 
This additional sentence should be added to the Interpretation as the closing sentence in 
3). 

Mark Peters Ameren 
Services 

3 Affirmative While the interpretation in 3) seemingly added the opportunity to use remote BAs (“A 
Balancing Authority’s agreement(s) with Adjacent Balancing Authorities does (do) not 
preclude the Adjacent Balancing Authority from purchasing emergency energy from 
remote Balancing Authorities.”) it does not address the obligation currently included in 
the standard. To wit, if a BA intends to use a remote BA for emergency assistance (as all 
or part of the energy it has identified that it needs to meet reasonably anticipated 
emergencies), It MUST have an agreement(s) with adjacent BAs “in the path” to facilitate 
this emergency assistance in addition to the agreement it will have with the remote BA. 
This additional sentence should be added to the Interpretation as the closing sentence in 
3). 

Response: The interpretation requires an emergency energy agreement with at least one adjacent Balancing Authority.  However, it does not preclude 
having additional emergency energy agreements with remote Balancing Authorities.  Specifying the appropriate arrangements to deliver the emergency 
energy goes beyond the scope of the request for interpretation.   

 


