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This document is designed to convey lessons learned from NERC’s various CIP version 5 transition activities. It is not 
intended to establish new requirements under NERC’s Reliability Standards, modify the requirements in any existing 
reliability standards, or provide an Interpretation under Section 7 of the Standard Processes Manual.  Additionally, 
there may be other legitimate ways to fulfill the obligations of the requirements that are not expressed within this 
supporting document. Compliance will continue to be determined based on language in the NERC Reliability Standards 
as they may be amended from time to time. Implementation of this lesson learned is not a substitute for compliance 
with requirements in NERC’s Reliability Standards. 
 
Purpose 
The purpose of this Lesson Learned is to provide guidance on the application of impact rating criterion 2.5 
as it relates to generation interconnection. Specifically, it discusses how responsible entities should consider 
generator lead lines as they apply criterion 2.5. 
 
Background 
This lesson learned provides approaches used by Implementation Study participants.1 Reliability Standard CIP-002-
5 Requirement R1, Attachment 1, criterion 2.5 requires responsible entities to assess Transmission Facilities 
by determining the “weighted value per line” for each incoming and each outgoing BES Transmission Line 
that is connected to another Transmisison station or substation. 
 
Guidance 
Consistent with the language of criterion 2.5 and the Guidelines and Technical Basis section of CIP-002-5.1,  
study participants concluded that a radial generator lead line with no network flows (i.e., no power would 
flow through the line if the generator is off-line) and with the sole purpose of connecting generator output 
to a networked Transmission system would not qualify as a Transmission Line to be included in the criterion 
2.5 calculation. 

1 Ref. Implementation Study Final Report http://www.nerc.com/pa/CI/tpv5impmntnstdy/CIPv5_Implem_Study_Final_Report_Oct2014.pdf 
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