Consideration of Comments on 1st draft of PRC-002-2 — Project 2007-11

2. The SDT has developed a mapping document showing the requirements in PRC-002-1 and PRC-018-1 and where, in proposed PRC-002-2, those requirements are reflected (except maintenance and testing – see Question #3 below). Do you agree that the SDT has reflected all the appropriate requirements of PRC-002-1 and PRC-018-1 in the proposed PRC-002-2? 
Summary Consideration:  Commenters generally agreed that the mapping document demonstrated that all the appropriate requirements of PRC-002-1 and PRC-018-1 (except maintenance and testing – see Question #3 below) have been reflected in the proposed PRC-002-2. 
It is notable that PRC-002-1 had an effective date of nine months after BOT adoption (BOT adoption was 8/2/06). This means that RRO requirements were to be in place by 5/2/07; however, the standards process was transitioning to the current FERC approval and enforcement rules and procedures. Due to the transition, the RROs may or may not have completed the development of the appropriate requirements since PRC-002-1, a fill in the blank standard was not considered enforceable. To ensure that the SDT does not create a standard that may appear to be retro-active and inadvertently create a non-compliant situation, the SDT has advanced the date to be reasonable with any installations needing revision.

In addition data file naming is not the subject of “what” is required but a matter of “how” processes and procedures are developed and communicated. The standard requires that the data be available; in what format
 and how communicated is at the discretion of the users.
	Organization
	Yes or No
	Question 2 Comment

	Northeast Power Coordinating Council
	No
	Requirement R3.2.1 in PRC-002-1 lists a technical requirement for recording devices installed after Jan. 1, 2009.  Requirement R10 in PRC-002-2 applies to the installation of DDR devices after Jan. 1, 2011.  Why was the date changed? 
In PRC-002-1 R4.5 refers to naming data files.  In PRC-002-2 the naming of data files was moved to Section D, Compliance, Subsection 1.5 Additional Compliance Information.  It does not appear in the Requirement Section.  Data file naming, and data file formatting should be a requirement.

	Response:  PRC-002-1 had an effective date of nine months after BOT adoption (BOT adoption was 8/2/06). This means that RRO requirements were to be in place by 5/2/07; however, the standards process was transitioning to the current FERC approval and enforcement rules and procedures. Due to the transition, the RROs may or may not have completed the development of the appropriate requirements since PRC-002-1, a fill in the blank standard was not considered enforceable. To ensure that the SDT does not create a standard that may appear to be retro-active and inadvertently create a non-compliant situation, the SDT has advanced the date to be reasonable with any installations needing revision.

Data file naming is not the subject of “what” is required but a matter of “how” processes and procedures are developed and communicated. The standard requires that the data be available; in what format and how communicated is at the discretion of the users.


	IRC Standards Review Committee
	Yes
	

	SPP System Protection and Control Working Group
	Yes
	

	Members of the WECC Disturbance Monitoring Work Group
	
	

	Southern Company - Transmission
	Yes
	No further comment.

	Response:  The SDT thanks you for your comment.


	SERC Engineering Committee Planning Standards Subcommittee
	Yes
	

	SERC Protection and Controls Sub-committee 
	Yes
	Except possible impact based on protection scheme used when three phase line or bus potential are not available.  

	Response:  :  This comment  may be covered in Q#7, 9 and 12, It is probably best to redirect and respond to consistent with responses prepared for those questions.


	PacifiCorp
	
	

	Dominion
	Yes
	

	Bonneville Power Administration
	Yes
	

	FirstEnergy
	No
	We agree that maintenance and testing requirements might eventually be more appropriately located in another standard at some future time. However, in order to retain the current approved standard requirements that include maintenance and testing, these requirements need to be included in this standard until such time they can be transferred to another standard. Otherwise, the SDT should provide a technical justification as to why these requirements are no longer needed for this type of equipment.

	Response: Please see the response provided for this same comment  repeated in question #3


	Florida Power & Light
	Yes
	

	Los Angeles Department of Water & Power
	Yes
	

	MRO NERC Standards Review Subcommittee
	No
	In the proposed PRC-002-2 R8 (DDR), why did the SDT drop the requirement for single generators to be 500 MVA or higher as noted in the Applicability section 4.2

	Response:  This comment is repeated in Q#11. It is probably best to redirect and respond to consistent with responses prepared for that question.


	PG&E System Protection 
	Yes
	

	US Bureau of Reclamation
	Yes
	

	NERC
	Yes
	

	TransAlta
	
	

	Grant County PUD
	
	

	NYISO
	Yes
	

	Tri-State Generation and Transmission Association
	Yes
	

	Cowlitz County PUD
	Yes
	

	Portland General Electric
	
	

	Progress Energy Florida
	Yes
	

	Puget Sound Energy
	Yes
	

	Schneider Electric
	Yes
	

	Independent Electricity System Operator
	Yes
	

	American Electric Power
	Yes
	

	NextEra Energy Resources (formerly FPL Energy)
	Yes
	

	National Grid
	
	

	Manitoba Hydro
	Yes
	

	Exelon Generation LLC
	Yes
	

	NV Energy
	Yes
	

	DTE Energy/Detroit Edison
	Yes
	

	Wisconsin Electric
	Yes
	

	ITC Transmission, METC
	Yes
	

	City of Tallahassee (TAL)
	No
	Current "Requirements" R4 should NOT be moved to the Compliance section.  This will result in missing  requirement.  This is hiding a requirement in Compliance or Monitoring and is a practice we need to get out of!  Compliance sections 1.3.1, 1.3.2, and 1.5.1 need to be moved back into the Requirements section!

	Response:  The purpose of this standard is to ensure that disturbance data is available. The conditions under which the data is used, why it is used and by which entity are as diverse of the range of disturbances and system configurations. Since this standard, nor its predecessors, established “what” analyses are required and by which entity, it was not possible to establish reporting “requirements” which are really a matter of “how” the available information can be communicated. Compliance can use information communicated to a requesting entity to verify that the required data was actually available. The SDT believes that the information being “moved” to the Compliance section are not requirements, but are part of compliance elements that relate to the requirements
.  


	PHI (PEPCO Holdings Inc.)
	Yes
	

	NV Energy (fka Sierra Pacific Resources)
	Yes
	

	Salt River Project
	
	

	Pacific Northwest National Laboratory
	
	

	Progress Energy Carolina, Inc.
	Yes
	

	Hydro-Québec TransEnergie (HQT)
	No
	Requirement R3.2.1 in PRC-002-1 lists a technical requirement for recording devices installed after Jan. 1, 2009.  Requirement R10 in PRC-002-2 applies to the installation of DDR devices after Jan. 1, 2011.  Why was the date changed? 
In PRC-002-1 R4.5 refers to naming data files.  In PRC-002-2 the naming of data files was moved to Section D, Compliance, Subsection 1.5 Additional Compliance Information.  It does not appear in the Requirement Section.  Data file naming, and data file formatting should be a requirement.

	Response:  PRC-002-1 had an effective date of nine months after BOT adoption (BOT adoption was 8/2/06). This means that RRO requirements were to be in place by 5/2/07; however, the standards process was transitioning to the current FERC approval and enforcement rules and procedures. Due to the transition, the RROs may or may not have completed the development of the appropriate requirements since PRC-002-1, a fill in the blank standard was not considered enforceable. To ensure that the SDT does not create a standard that may appear to be retro-active and inadvertently create a non-compliant situation, the SDT has advanced the date to be reasonable with any installations needing revision.

Data file naming is not the subject of “what” is required but a matter of “how” processes and procedures are developed and communicated. The standard requires that the data be available; in what format and how communicated is at the discretion of the users.


	Brazos Electric Power Cooperative, Inc.
	Yes
	

	WECC
	
	

	Entergy Services, Inc
	Yes
	

	Northeast Utilities
	No
	Requirement R3.2.1 in PRC-002-1 lists a technical requirement for continuous recording for DDRs installed after Jan. 1, 2009.  Requirement R10 in PRC-002-2 delays this requirement until Jan. 1, 2011.  Why was the date changed? 
In PRC-002-1, R4.5 refers to naming data files.  In PRC-002-2 the naming of data files was moved to Section D, Compliance, Subsection 1.5 Additional Compliance Information.  It does not appear in the Requirement Section.  Will this be enforced as a "Requirement"?

	Response:  PRC-002-1 had an effective date of nine months after BOT adoption (BOT adoption was 8/2/06). This means that RRO requirements were to be in place by 5/2/07; however, the standards process was transitioning to the current FERC approval and enforcement rules and procedures. Due to the transition, the RROs may or may not have completed the development of the appropriate requirements since PRC-002-1, a fill in the blank standard was not considered enforceable. To ensure that the SDT does not create a standard that may appear to be retro-active and inadvertently create a non-compliant situation, the SDT has advanced the date to be reasonable with any installations needing revision.

Data file naming is not the subject of “what” is required but a matter of “how” processes and procedures are developed and communicated. The standard requires that the data be available; in what format and how communicated is at the discretion of the users.


	San Diego Gas and Electric Co.
	Yes
	

	New York Independent System Operator
	Yes
	

	E.ON U.S.
	No
	The SDT appears to have exceeded what is necessary by requiring all GOs and TOs to provide this information.  Compliance with these draft requirements promises to be extremely costly.  It is a major undertaking for all Generation Operator’s across the nation to install synchronized disturbance monitoring devices capable of recording down to +/- 2 milliseconds.  Also, there should be allotted more time for the engineering and installation of new hardware, etc. than that provided in the proposed timetable 

	Response:  The +/- 2 millisecond requirement is not a new requirement (FERC approved PRC-018-1 Requirement R1.1). The proposed implementation schedule is consistent with PRC-018-1 and with PRC-002-1. 


	Arizona Public Service Co.
	
	

	JEA
	Yes
	Good job on mappring all the requirements!!

	Response:  The SDT thanks you for your comment.


	Tucson Electric Power
	Yes
	

	Alberta Electric System Operator
	Yes
	

	Beckwith Electric Co
	Yes
	

	Duke Energy
	Yes
	

	CenterPoint Energy
	
	

	Xcel Energy
	Yes
	

	Utility System Efficiencies, Inc.
	
	

	British Columbia Transmission Corporation
	
	

	Kansas City Power & Light
	Yes
	


�8/19 - the format requirement (COMTRADE) was removed as a requirement and placed into the compliance section of the standard. the team will need to discuss this requirement and if we agree to establish a format requirement this statement will need to be modified. 


�8/19 - the team will have to discuss where these items belong. Will come back to this response after the team discusses the standard.
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